Двукомпонентни врати

Какво представлява двукомпонентната врата?

Двукомпонентната врата се състои от два панела, свързани с панти, които се сгъват в средата, когато се отвори. Най-лесният начин да си го представите, е като основна, стандартна сгъваема врата, макар и с допълнителен набор от панти в средата.

Тук има малко повече информация за порталните врати на Борман.

Дизайнът на двукомпонентната врата изисква много по-малко място, отколкото заемат обикновените врати на панти. Тези врати са често използвани, където пространството е ограничено.

Двукомпонентните врати са изработени най-често от дърво, но могат да бъдат направени и от метал или стъкло. Други познати наименования за двукомпонентните врати са врати- хармоника, врати- акордеон, сгъваеми и мулти-сгъваеми врати.

Как действа двукомпонентната врата?

В повечето случаи, малка, в средата на вратата е монтирана вдлъбната дръжка, което позволява лесно да бъде отворена от средната панта. При дърпане или бутане вратата се огъва при пантите в средата на крилото, след което се отваря до край.

Обикновено заключващият механизъм на тези врати се намира в горната или долната част на вратата, в близост до централните панти.

Къде се използват двукомпонентните врати?

Тези врати са често срещани като врати на гардероб. Те позволяват вентилация, така че дрехите, които се държат зад тях, могат да дишат. Те спестяват пространство при отваряне, което може да бъде сериозно ценното в по-малки спални – особено в апартаменти. Те могат също така да се използват като разделител за стая или трансформирането на две по-малки стаи в една голям. Използват се за прикриването на килер или малък кабинет, или като общи интериорни врати във всеки дом с ограничено пространство.

Друг начин, по който може да се използва този модел врати е като стъклена стена на панорамен изглед или допълнение на заден двор, който може да бъде отворен при хубаво време. Тези врати са фантастични за връзка с отворено пространство  на тераса или градина в двора.

Какви варианти двукомпонентни врати съществуват?

Вариантите са ограничени само от тяхното приложение и материали. Двукомпонентните врати могат да се използват за кухненски шкафове, с двойно остъклена дървена рамка като панорамни прозорци. Както бе споменато по-рано, двукомпонентни врати могат да бъдат използвани за други цели, а при необходимост могат да бъдат отделени крилата едно от друго, за да се даде възможност за повече опции по отношение на това как да бъдат контролирани.

Предимства

По-малък пространство за отвора, отколкото за традиционните врати на панти

Чудесен вариант на основната сгъваема врата

Много различни конфигурации на разположение

Големите двукомпонентни врати позволяват широки отвори към външните пространства

Недостатъци

По-податливи на повреда в сравнение с други видове

Още панти означава повече движещи се части, както и повече поддръжка.